Mobilni telefoni slabije "idu"

Bez autora
Nov 17 2011

Na svetskom tržištu mobilnih telefona zapaža se naglo usporavanje rasta u trećem kvartalu zbog pada prodaje "običnih" mobilnih telefona i "hlađenja" tržišta smartfona. Globalna prodaja svih mobilnih telefona je porasla za 5,6 procenta na godišnjem nivou na 440,5 miliona komada, dok je u prethodnom kvartalu zabeležen rast plasmana od 16,5 procenata.U trećem tromesečju je prodato 42 odsto više smartfona nego u istom periodu lani, dok je u prethodnom kvartalu zabeležena pozitivna dinamika od 74 procenata. Prethodnih godina tempo rasta tog segmenta premašivao je 100 procenata.

Mobilni telefoni slabije "idu"Na svetskom tržištu mobilnih telefona zapaža se naglo usporavanje rasta u trećem kvartalu zbog pada prodaje "običnih" mobilnih telefona i "hlađenja" tržišta smartfona.

Globalna prodaja svih mobilnih telefona je porasla za 5,6 procenta na godišnjem nivou na 440,5 miliona komada, dok je u prethodnom kvartalu zabeležen rast plasmana od 16,5 procenata, objavila je agencija "Gartner".

U trećem tromesečju je prodato 42 odsto više smartfona nego u istom periodu lani, dok je u prethodnom kvartalu zabeležena pozitivna dinamika od 74 procenata. Prethodnih godina tempo rasta tog segmenta premašivao je 100 procenata.

Prema podacima "Gartnera" tražnja smartfona je stabilizovana u razvijenim ekonomijama kao što su zapadna Evropa i SAD, s obzirom da su mnogi potrošači očekivali pojavu novih vrhunskih modela. Tražnja smartfona usporila je u Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

Najveći prodavac mobilnih telefona je i dalje Nokia, ali su se finskoj kompaniji približili najveći konkurenti - Samsung, LG i Apple.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik